Site icon Aggie Frost

TIDSLAG

Tre generasjoner, med tilknytning til Svalbard på forskjellig vis, møtes gjennom sine forskjellige kunstneriske uttrykk.

Les mer om utstillingen på Nord Norsk Kunstmuseum sine sider.


Jeg er så utrolig takknemlig og glad for at vi endelig får realisert dette prosjektet - og at vi får vist frem min familie sine fotografiske skatter - i form av fotografier og helt spesielt innblikk i det vanlige, uvanlige hverdagslivet på Svalbard. Mine besteforeldre, Herta og Leif Grøndal, reiste til Svalbard på 60-tallet og ble fjetret og forført av det vakre landskapet. De var begge fotografer og dokumenterte flittig livet på Svalbard, over flere ti-år. Min mamma, Eva Grøndal, har brukt over 10 år på å møysommelig gå gjennom deler av samlingen, scannet bildene, oppsøkt informanter for å finne ut mest mulig om bildene, sittet på statsarkivet for å finne opplysninger om årstall, navn og lett etter spor som kan finne ut hvem som er på bildene.

Selv er hun født der (litt ulovlig, for man skal ikke føde barn på Svalbard, men det er en egen historie...) - og de siste 15 årene har hun endelig bodd der, og jobbet som fotohistorisk detektiv og selv vært aktiv fotograf. Hun har også tatt re-foto av flere av sine foreldres motiver. Mamma har også, med egne øyne, sett endringene på Svalbard, både i befolkningen - og i naturen, og ikke minst infrastrukturen og bosetningen på Svalbard. Hun har hatt føle det på kroppen, hun var en av de som ble tatt av det store raset som gikk midt i sentrum, 19. desember 2015 (en dato vi forøvrig feirer som overlevelses-dagen, i min familie). Takk og lov at det gikk så bra som det gikk, alle var ikke like heldige, dessverre.

Foto fra isgrotte, foto: Herta Grøndal.

Jeg er jevnlig på Svalbard, både fordi mamma bor der, men også fordi jeg har jobbet med flere prosjekter - så som Frost konsert i spøkelsesbyen Pyramiden (les artikkel fra Dazed Digital, som kom over for å være med på konserten - eller se musikkvideoen Something New, laget av creative wizard og gode venn, Carl Christian Lein Størmer.

Frost live @Pyramiden 2012, foto CC

For å lage musikk til TIDSLAG, har jeg vært mange steder med Zoom recorder og mikrofon for å sanke lyder rundt omkring på Svalbard. Det er så artig å jobbe med “field recordings” – altså å sanke lyder, som jeg siden bearbeider digitalt i studio. Bruker lydene som teksturer i musikken, eller transponerer de, vrir og vrenger på de, dynger de med effekter og lager melodier, svusje-effekter, eller gjør de om til rytmer eller synter…

Her er noen av stedene vi har vært — og så har det jo være så gøy å jobbe sammen med Mamma på dette prosjektet. Vi har det alltid veldig artig (og kaotisk) i lag, følger alle plutselige og kreative innfall, skravler i ett kjør – og ler masse!

Langt innerst i Gruve 7 (en tanke klaustrofobisk!! Vi kjørte minst 15 minutter rett inn i fjellet, og gikk krumrygget og med knebøy for å komme inn til den siste åra som de utvinner i Gruva, før de jo skal legges ned.) Mange fine lyder der inne! Takk til Svein Johnny som loset oss trygt inn der… Så ut som SvartePer etterpå, ja.

Tilbake i Pyramiden

Vi dro tilbake til Pyramiden – den forlatte russiske bosetningen noen timers båttur fra Longyearbyen. Denne gang dro jeg med to stk kids (sist var det bare én som fantes i livet mitt!) – også mamma da. Det var så fint, ungene hjalp til med lyder, og mamma fikk tatt flere bilder og hun tok med historiske Pyramiden-bilder fra foreldrene sine, og viste guiden der hvordan det så ut, back in the days…

The Grøndals på tur til Pyramiden


Synging i isgrotta! Mamma og jeg fikk oss en tur til isgrotte – for å ta opp sang med naturlig is-klang! Det var så fint! Stemmen min som synger til det ene verket…skal spilles av, med grotte-klang, i lyddusj inne i utstillinga… vakker tog spennende å krype rundt inne i grotta der – takk til Daniel som hjalp oss med å komme oss dit.

Befaring på Nordover

Dr. Charis Gullickson fra NordNorsk Kunstmuseum er kurator for utstillingen. Vi var på befaring på det flotte nye galleriet i Longyearbyen, NORDOVER – og har brukt mye tid på å planlegge hvordan bildene skal plasseres og grupperes – og hvordan vi skal gjøre det for å få musikken og lyden til å bli en fin og integrert del av utstillingen.

Jeg har komponert seks forskjellige verk til utstillingen. Tre av de kan du høre i selve rommet, og tre av de vil spilles av i headset på en lyttestasjon. Inni musikken kan du finne spor av lydene som jeg har samlet – i tillegg til synter, mellotron, strings og min vokal.

Jeg er ydmyk og takknemlig for å ha mottatt støtte for å kunne komponere ny musikk, fra Fond for lyd og bilde, Norsk Kulturfond og Norsk Komponistfond.

I tillegg er utstillingen støttet av SNN Samfunnsløftet, Store Norske Spitsbergen Kullkompani. Utstillingen er kuratert av NORDNORSK KUNSTMUSEUM.

Foto: Leif Grøndal (Grøndal Foto)

Åpning 24. april på galleri NORDOVER i Longyearbyen. Utstillingen står til november 2024.

Velkommen!

Exit mobile version