SLIK FÅR FØRSTEKLASSINGEN PERFEKT PENNAL TIL SKOLESTART

Dropp unødvendige leker og feil blyanter – gjør førsteklassingen en tjeneste med å ha det som faktisk trengs i pennalet til skolestart.

Bokhandelen er full av morsomme saker som frister å kjøpe til barna som skal begynne på skolen for aller første gang, men veldig mange av disse tingene ønsker lærerne fjernet fra pennalet. Jeg har tatt en prat med Anne-Cathrine Fause, adjunkt ved Gyllenborg Skole i Tromsø, som har 17 års erfaring som lærer på småtrinnet og forteller hva du virkelig trenger å investere i.

Fause2

Dropp glitter, dill og dall!
– Reklamen er sterk, medgir Fause, som har forståelse for at det er fristende å kjøpe Spiderman, Barbie, Hello Kitty eller andre kjente figurers ”ferdig-pennal”.
– Selv om det er godt ment, så gjør du barnet en bjørnetjeneste, forteller hun. En 6-åring trenger ikke tusjer eller glitterpenner. De tynne blyantene er ikke tilpasset de små hendene som skal øve seg på et godt blyantgrep. Blyantene har ofte billig, sprøtt bly som knekker når barna mister de i gulvet. Figurer, bamser, nøkkelringer og annet dilldall skaper bare uro og forstyrrelser for barna, sier Anne-Cathrine Fause. Hun opplever stadig at førsteklassinger mister konsentrasjonen fordi de begynner å fikle med ting de har med i pennal og skolesekk. – Det bli mange tårer og stor krise om man mister en leke på skolen, så ikke la barna ta med dette, med mindre det er avtalt med læreren, oppfordrer hun.

Dette trenger barnet til skolestart
– Et pennal som er enkelt å åpne, og som inneholder gode, tykke fargeblyanter, er det aller viktigste å ha med seg. Skolen deler ut gråblyanter, men de kan gjerne ha med sin egen. En myk, stor gråblyant i trekantform, type WPD 1000, er en god nybegynnerblyant, forteller Fause. – I tillegg kan pennalet gjerne inneholde en linjal, en god, liten saks, et godt viskelær, en blyantspisser til store blyanter med holder, sier Fause. – Det er alt en førsteklassing trenger.

Ikke nødvendig med skolesekk
De fleste kommuner deler ut skolesekk til førsteklassinger, som er tilpasset deres høyde som er godt synlige i trafikken med reflekser. – Invester heller i en tursekk som er god å bære, med magebelte og reim over brystet, oppfordrer Fause. – Det er flere turdager og noen har uteskole, og da kan en slik sekk fin å ha, forteller hun. Termos og drikkeflaske er også nyttig for en førsteklassing.

Hjelp barnet med mestring
– En 6-åring som skal begynne på skole for aller første gang har mange nye ting å forholde seg til. De skal sitte i ro, de skal lytte, lære å vente på tur, stå i kø og de skal skape gode sosiale relasjoner, oppsummerer Fause. – Ved å kutte ut unødvendige ting i skolesekk og pennal, hjelper du faktisk barnet med å ikke miste fokus. Anne-Cathrine har et viktig budskap tilslutt: – Start med å la barna gjøre ting selv! Mange foreldre bærer sekken for barna og ordner og fikser alt for de, men ungene kan bli med på å smøre matpakke, pakke sekken og kneppe knapper selv. La barna få mestre nye utfordringer!, oppfordrer Anne-Cathrine Fause, til alle spente foreldre som snart skal følge 6-åringen for aller første gang til skolen.


Visste du at…?

  • rundt 61 800 barn skal begynne i første klasse i Norge til høsten
  • de fleste starter tannfellingen det første året på skolen og det er som regel fortenner som felles først
  • høsten 2014 var det totalt 52 543 som abbonerte på skolefrukt på barneskoler i hele landet
  • 63 % av barn mellom 6-9 år går på SFO.

    Kilde: Statistisk sentralbyrå, frukt.no, helsenett.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s