Babylounge – kunst og trening for små sansere


Foto: Knut Jenssen

Denne måneden har jeg et prosjekt oppe og står på Nertranda shoppingsenter her i Tromsø, Babylounge, som er en sanselig kunstinstallasjon for de aller, aller minste, nemlig babyer fra 0-18 mnd. Det er et rom gjort om til en slags skog, med store, myke fluesopper, speilblanke vanndammer, myke trestubber, mosegrodde tuneller og en glitrende lysfoss. Jeg fikk ideen til Babylounge fordi jeg var litt ensom i permisjonstiden med mitt første barn, og jeg ønsket et sted jeg kunne gå og ta henne ut av vogna når hun våknet, hvor hun kunne bevege seg og ha et rent gulv å ligge på. Å gå på kafé eller babykino, er ikke ideelt for babyen, som heller trenger å få rørt på seg.

20120221103608_BL_BARN4_web
Foto: Knut Jenssen

Som nybakt forelder er man redd for å gjøre “feil” og lurer på hvor lenge de skal ligge på magen. Tone forklarer: – Det er tungt for et lite barn å ligge på magen i starten, og det må aldri bli et “treningspress” for de minste. Det er viktig at aktiviteten som barnet gjør er så lystbetont som mulig. For et lite spedbarn kan dette bety at det får ligge mage på mors/ fars bryst, på gulvet på en god matte/ teppe med for eksempel et lite speil det kan se seg selv i, eller får noen ulike tekstiler/ leker som kan utforskes. Babylounge er laget med tanke nettopp på dette, og elementene er laget slik at de skal være spennende å utforske for de minste. Barn lærer jo gjennom lek, og ved å ha dette rommet tilgjengelig spesielt for små babyer, får jeg også “sneket” inn det å gi barna mulighet til å utvikle seg motorisk og å få kvalitetstid og oppmerksomhet fra de voksne.

– Når barnet er slitent, sier det ifraved å sutre eller gråte, og da bør foreldrene rulle det tilbake til ryggliggende. De voksne må følge med barnet og trene gradvis utifra barnets humør, påpeker fysioterapeut Tone E. Isaksen. Jeg oppfordrer folk til å ta “mobilfri” og til å være tilstede i rommet sammen med babyen sin, og rommet er “dekorert” med lyder av mødre fra forskjellige steder i verden som deler sine stemmer og sanger som de bruker for å roe barna sine. Dette gir også en ro og et nærvær i Babyloungen.

Screen Shot 2015-04-19 at 22.09.32
Foto: Nordlys
20150325-205211-1
Foto: iTromsø

Babylounge står oppe en måneds tid og jeg gruer meg allerede til den skal pakkes ned igjen. Folk er så glade for at den finnes! Endelig er det et sted man kan gå med babyen sin, et sted å ha en fin stund sammen med mammaen eller pappaen – et sted man kan amme og “være lamme”, et sted man kan møte andre i samme situasjon, uten å måtte planlegge for mye eller melde seg på et fast, ukentlig program.

P1200887
Foto: Aggie’s iPhone

Mitt håp er at vi kan finne en måte å la Babylounge bli et fast tilbud i byen vår, enten på et kjøpesenter, eller i samarbeid med Kommunen. Kanskje en krok på Biblioteket, eller en del av Sentrum Helsestasjon – eller aller helst, at dette blir et fast tilbud på landets kjøpesentre! Det er virkelig et type sted som er etterlengtet – særlig i de lange vintermånedene. Dessuten er det alltid nye brukere i denne målgruppen, all den tid det ruges og klekkes for vekst i nord 🙂

NordlysTV lagde en fin reportasje fra åpninga, som du kan se her: http://www.nordlys.no/tv/3-70A971FB.html


One response to “Babylounge – kunst og trening for små sansere”

Leave a Reply

%d bloggers like this: