Tips til en søndag i London


Beste ruta for vintage, 2nd-hand, sjarmerende markeder og god mat!

Jeg elsker London og har vært her en del de siste årene — og vil bare være her mere! Her er en fin “runde” jeg anbefaler å ta på en søndag – om du er glad i markeder, østkantsjarme og god mat. Det regner jeg med at du er!

Brick Lane er supert på en søndag. Området er også kjent som “Banglatown” for her finner du plenty av currysteder og et stort Bangladesh community. Dog, stadig flere hipstere har flyttet inn for å lage kule butikker, små gallerier og avslappa utesteder, så området har endret seg en del og sånn skal det jo være i en pulserende storby. Gata er fortsatt sjarmerende og er rett og slett en “eklektisk blanding” av folk, mat, klær, humor og historie.

Men, før du ankommer mursteinsgata, så er mitt tips er å begynne fra “baksiden”, så kom deg med tube’n til Liverpool Street Station (rød linje, central line). Gå over veien og østover (altså hold mot venstre) og etter to (eller tre) gater tar du ned til høyre. Da er du på vei til Old Spitafield’s Marked – som er et av Londons virkelig gamle markedsområder, det har faktisk eksistert marked her siden 1638!


Markedet idag er et flott sted å lete etter up-and-coming London-designeres godsaker: vesker, smykker, kunst til veggen, klær og mye annet. På en måte synes jeg dette markedet har ting som kan falle i smak hos de “over 30”, med noe dyrere utvalg, men også i desto bedre kvalitet. Likevel, ikke noe kjedelig sted for “ungdommen” heller, med søte kjoler, morsomme vesker og accessoirer til en rimelig penge.

Det er kjekt at markedet er under tak, for det er ikke uvanlig med regn og vind i London. Det er en rolig og god atmosfære og det er ganske rent og “ordentlig” her. Det er også butikker og cafeer i tilknytning til markedshallen, så her kan du få deg en rimelig (og sunn!) matbit sittende. Jeg anefaler kjempegod falafel med friskt tilbehør fra denne sjappa her, Pilpel. Nammis! Også er det hyggelig å dele bord med andre og kanskje slå av en liten prat.

Husk bare å ikke bruk opp alle pengene og energien her, og spar gjerne litt plass i magen,  for turen går jo videre til Brick Lane!

Ut av markedet og ned Hanbury Street (bare å følge strømmen). Her går du forbi sjarmerende Poppies Fish & Chips, hvor du får fisken servert som den skal, nemlig i avispapir og med eddik på. Her ligger Absolute Vintage vis-avis, en svær 2nd hand butikk med altfor mye utvalg. Stopper du her er sjansen for at du ikke kommer deg gjennom Brick Lane i løpet av dagen stor, men sånn er det i en stor by med mange muligheter. Hehe.

Videre ned og på venstre hånd kommer en åpen plass, her finner du Sunday Up Marked, som også er verdt et besøk. (Nå er du forresten like ved Hanbury street 29, hvor et av de grufulle Jack the Ripper mordene fant sted, liket av den unge kvinnen Annie Chapman ble funnet her 8. september 1888. I dag er bygningen delvis dekket av Truman Bryggeriet. Det ryktes selvfølgelig om at Annies spøkelse går igjen her…. Du kan lese mer om The Whitechapel Murders, om du liker grøss og gru – og London historie!).

Mens du saumfarer hipster-mekka med norske oljepenger og god kurs er sjansen for kupp store. Man blir jo sliten av alt dette, så hva med å ta en deilig kaffe på den beste platesjappa in town, nemlig Rough Trade? Jammen er det deilig å ikke lete etter musikk på internett – og det er godt å få anbefalinger fra folk som elsker musikk. Her finner du også bøker og filmer til inspirasjon. Håper du har husket å pakke kofferten halvfull på vei til London?

Videre ned Brick Lane passerer du igjen street-food boder, utendørs-frisør for en trendy klipp og masse, masse folk. Følg med på grafitti og street-art, for her kan du plutselig se en Banksy eller Ben Enine. La deg sjarmere av dagens entertainere, forrige helg var det en “human jukeboks” – behov for penger kombinert med kreativitet er alltid oppfriskende, og typisk Londoner’s.

Smoothies, crêpes, kokosnøtter, kaker, marengs, what have you not, spis deg bare nedover, men spis deg ferdig før du går inn i en klesbutikk og de finnes det plenty av. Rokit er jo faktisk en kjedebutikk-2nd hand å regne, men en sikker vinner. Er du på jakt etter noe unikt, noe skikkelig vintage eller til og med antikke klær, må du ta en avstikker til venstre i 14 Bacon Street  til The Vintage Emporium og Coffe House. Ikke billig, men fantastisk. Apropos avstikkere, det ligger en gigasvær “Beyond Retro”, litt “supermarked” for min smak, men om du har energi og penger igjen, så ligger denne et stykke ned Chesire Street på høyre hånd fra Brick Lane litt lenger ned.  I Brick Lane har du This shop rocks med vakre kjoler og tilslutt Hunky Dory, en nydelig retrobutikk, med håndplukket og godt utvalg, veldig Mad Men’ish, også har de mye elegant for menn!

Så kommer du til Bethenal Green road hvor du kan ta bussen mot sentrum. Siden du sikkert er dødssliten og endelig har skjønt at det ikke er mulig å rekke over alt på én dag, så er det også alle muligheter for å ta seg en drink på en av barene i nærheten og planlegge neste besøk hit…


One response to “Tips til en søndag i London”

Leave a Reply

Discover more from Aggie Frost

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading