3 supre tips til fine London-dager med barn!


Er du en av de som har levd glade, urbane dager og som har digget å reise til storbyer for å dynke deg i impulser og opplevelser, men som nå har småbarn og føler at du strengt tatt burde booke en barnevennlig sydentur med basseng i umiddelbar nærhet? Slapp av, du kan fortsatt dra på storbyferie med familien og alle kan bli fornøyde. London er mer en shopping på high-streets og drinker på kule klubber. Denne byen er en skattekiste av opplevelser for både store og små.

Trikset med London er å velge seg ut ett område per dag og det gjelder å ikke ta seg “vann over hodet” når det gjelder ambisjoner over alt man skal få gjort. Det er en diger by, ting tar tid og innimellom opplevelsene skal man også spise, bruke “fasilitetene” og forflytte seg. Med småbarn er det egne behov som gjelder, som at det finnes toaletter med stellemuligheter, at spisestedet ønsker barn velkomne og tilrettelegger for at barna skal trives og man trenger pauser i trafikk-trygge omgivelser der barna kan få leke og utfolde seg.

Heldigvis er London full av grønne lunger og lekeplasser og tilbud for de minste er betydelig oppgradert de siste årene.

De fleste kjenner til de store attraksjoner som Madame Tussauds, London Aquarium eller de kjente museene. Disse er vel verdt et besøk og vil gi både barn og voksne uforglemmelige opplevelser, men for de minste kan noe av dette bli overveldende. Dessuten er det lange køer og mye venting. Jeg har reist med familien flere perioder London, og her er et par koselige familie-vennlige tips fra meg.

1. SØNDAG PÅ ØSTKANTEN
Om du har mulighet, så bli igjen i London en søndag og utsett hjemreisen til en mandag. Da får du med deg stemningsfulle markeder og dessuten er det en god sjanse for at flybilletten blir rimeligere. Hva med å tilbringe den siste helgedagen på østkanten? Øst-London huser de hippe, unge og kunsteriske, så her finner man også den riktige London gatemoten. I Brick Lane finner du riktig gode vintage-butikker, og med pundet i lav kurs, er det store sjanser for å gjøre unike kupp! Det er (nesten helt) bilfritt på søndager og det er mye rart å se på i denne sjarmerende og livlige bydelen. Til lunsj kan du bokstavelig talt spise deg nedover gata, som fylles opp med boder som serverer fantastisk mat fra alle verdenshjørner, smak litt fra forskjellige boder! Det er selvfølgelig litt styrete å være for lenge i markedet, så når du har fått kjent østkantens puls og vil videre, så er det kun en 10 minutters spasertur rett nord og du kommer til en super lekeplass i Ravenscroft Park, som har moderne og utfordrende lekeapparater både for små og store barn.

Etter en god lekepause kan man gå en tur gjennom Colombia Road Flower Marked. Det er crowded og ikke spesielt barnevogn-vennlig, men likefullt en spesiell og genuin London-opplevelse! Å bare følge strømmen av mennesker og vandre sakte igjennom en blomsterjungel, mens blomsterselgerene overgår hverandres rop og spesialtilbud med glimt i øyet, er rett og slett sjarmerende! I Colombia Road ligger også flere vakre og smakfulle små nisje-boutiques som er det totalt motsatte av det du finner i High Street’ene. Her kan du finne vakre barneklær i retro-stil, cupcakes-bakeri, husholdnings- og kjøkkenartikler i shabby chique og en vakker sybutikk med koselige retro stoffer som kan minne deg om din egen barndom. Herfra er det ikke langt til Hackney City Farm hvor barna kan få hilse på gjess, høns, feite griser, katter, geiter og flere smådyr. Et koselig avbrekk som gjør at du helt glemmer at du er i en småby! Fri adgang, men du kan gjerne donere en slant til det frivillige arbeidet. Her finner du også en hyggelig og avslappet økologisk café, Frizzante (åpent daglig 10-17.30) hvor du kan spise middag, som ofte består av daglige spesialiteter. De tilbyr barnemeny og de selger babymat (Ella’s Kitchen økølogiske pureer) og det er stellemuligheter her.

2. INNHOLDSRIK DAG I BLOOMSBURY
Sentralt i London finner du området som blant mye annet huser British Museum med spennende utstillinger rundt gamle sivilisasjoner fra Hellas til Egypt til Afrika. Her finnes aktivitetspakker som guider deg rundt, eller man kan vandre fritt og ta ting som det kommer. Ikke forvent å få med deg alt, men vurdér å sjekke de Egyptiske mumiene og om du er heldig er det lag-din-egen-mumie aktiviteter i the Clore Education Centre ved bakgården (helger og ferier). Om barna ønsker å få leke litt anbefales Coram’s Field på det sterkeste. Her er et stort, lukket område dedikert til barn og med forskjellige aktiviteter for ulike alderstrinn. Her slipper ingen voksne inn uten at de er i følge med barn og lekeplassen har flere ansatte som passer på stedet, men du som forelder må selvfølgelig selv passe på barna dine. Her er digre sandkasser med nydelig “tropisk strand-sand”, som garantert får de minste barna til å kaste av seg skoene og hoppe uti! Ta gjerne med egne leker, men de går også fint uten. På sommeren er det også vannlek og fontene midt på plassen, og store trær kaster skygger og danner et utmerket sted for et piknik-teppe hvor voksne kan strekke på bena og slappe av. Her er også en liten kafe med forfriskninger. På Coram’s Field bor det også dyr, så om det står en geit og tygger fredelig likeved et leketårn, så ser du ikke syner.
I nærheten finner du også en rolig gate som heter Lamb’s Conduit Street. Her er det flere små kafeer med uteservering, flere stilige butikker for målgruppen “etisk-bevisst-konsument i tredve-årene med familie”, en helt super barnebok butikk (jeg liker særlig at de selger så mange softcover bøker, de er ypperlige for reise!) og det er generelt en deilig, rolig gate.

3. KANALBÅT TIL ZOO!
En nydelig liten hemmelighet, er å dra med tuben opp til Camden og komme seg over brua og inn til kanalen hvor det går skjønne kanalbåter som tar deg rett til en hemmelig inngang (mye mindre kø der!) til London Zoo. Pass på å kjøpe båtbillett som inkluderer zoo-inngang. Det er cash som gjelder her.
London Zoo er et deilig sted å være, veldig famlievennlig på alle måter, og Zoo’en virker proff og bra, så man får en følelse av at dyra har det rimelig greit her. Alltid litt ambivalent det med dyr i bur… Her finner du en flott pingvin-park med store akvariumsvindu du kan kikke i når de svømmer og trikser. Det er et tropisk innendørs område med flotte fugler og supermorsomme apekatter. Mind your head! Ikke stå rett under en apekatt, de driter i hvor de driter, for å si det sånn… En dag i zoo er mer enn nok for store og små, så her ville jeg ikke lagt inn for mange andre planer.

Ellers – husk: Gode sko, tørkepapir/våtservietter, drikke på lur 🙂 Senk egne ambisjoner og tilpass deg barna!

God tur!

, ,

Leave a Reply

Discover more from Aggie Frost

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading